LOGEREN IN INGE’S HUUSKE ? KLIK OP DEZE LINK


Sluiten
 • Ideaal Berner Wellness centrum

  Zelfs honden met een fysiek of psychisch probleem zijn in Inge’s Huuske veilig. Uniek.

  Familie Vonk, Heerlen

  Ideaal Berner Wellness centrum | Familie Vonk, Heerlen
 • TE gezellig !

  Ben bang dat er een keer komt dat onze twee berners niet meer mee naar huis willen… Hier kan geen baasje tegenop !

  Familie Kaarsgaren, Den Dungen

  TE gezellig ! | Familie Kaarsgaren, Den Dungen
 • Dierenliefde en aandacht

  Inge’s Huuske, wat een fantastisch vakantie-adres voor onze Moos ! De boerderij met Daele speciaal voor de honden, een Speelveld met Animatie-team en een heuse Berner chill room.

  Machiel en Maaike uit Amersfoort

  Dierenliefde en aandacht | Machiel en Maaike uit Amersfoort

Fotoalbum

Gast-berners | Delly en Süssi

3 januari, 2015 | Geschreven door Inge's Huuske | In de categorie: ,

BSIN PLEEGHONDEN

Delly en Süssi zijn onze twee BSIN-pleegberners. Beiden zijn zij bij ons gebracht als pleegberners, om in de toekomst nog eens te herplaatsen naar een ander gezin. Wij waren sinds januari 2012 betrokken bij de organisatie Berner Sennenhunde in Not (BSIN), een vereniging in Duitsland, die berners die in nood zijn geraakt uit heel Europa opvangt, bij pleeggezinnen onderbrengt en vervolgens naar een eindgezin herplaatst.

BSIN maakt bij de herplaatsing van berners een gedegen afweging bij de keuze van een nieuw thuis voor de berner. BSIN bepaalt welke berner bij welk gezin het beste past. Daarom worden de ‘berners in nood’ in eerste instantie in pleeggezinnen opgevangen, waar zij worden verzorgd en eventueel verpleegd (bij zwaar verwaarloosde of beschadigde honden) en wordt de berner beoordeeld op sociaal karakter, op medische toestand en op andere karakter eigenschappen. Ieder gezin kan zich als adoptie ouders van een berner van BSIN bij BSIN aanmelden. Om ervoor te zorgen dat deze in nood geraakte berners in de toekomst NOOIT meer nog eens dienen te worden herplaatst, worden ook de potentiële nieuwe eigenaren van een berner in de thuis situatie beoordeeld door vrijwilligers van BSIN. Op deze manier probeert BSIN te bewerkstelligen dat er een optimale match kan worden gemaakt tussen berner en nieuwe eigenaren. Op jaarbasis worden op deze manier honderden berners op een nieuwe stek herplaatst.

Wij waren lange tijd het enige BSIN-pleeggezin in Nederland. In die periode hebben wij al verschillende BSIN-berners opgevangen. Onze BSIN-Pleeghonden tot nog toe waren: Peppina (DU, zij is helaas inmiddels overleden), Nina (NL), Satima en Ninjo (DU), Neva (DU), Süssi (NL), Delly (zij is inmiddels bij ons overleden), Mira (NL), Anouk (NL), Hedda (DU), Senna (NL) en Joep (DU).

Naast de herplaatsing via BSIN, hebben wij in de jaren ook zelf al heel veel berners kunnen herplaatsen: o.a. Teuntje (DU), Indy (NL), Asta (NL), Vriendje (NL), Balou (NL), Senber (NL), Senda (NL), Balou (NL, Gaanderen), Jaxx (NL).

Delly (overleden, december 2014)

Delly is bij ons als fokteefje gekomen (broodfokker uit België) en was zwaar getraumatiseerd. Delly kwam bij ons als een zeer angstige berner, die haar hele leven was misbruikt als fokteefje. Zij heeft vele malen welpjes ter wereld moeten brengen en werd na ongeveer 6,5 jaar afgedankt. Zij heeft in een stalen kooi geleefd, al die jaren lang, is geslagen en verwaarloosd, een afschuwelijk verhaal wat ons enorm heeft aangegrepen.

Toen Delly bij ons kwam, was haar vacht volledig vervilt, was zij bang voor alles en iedereen en heeft zij de eerste 8-10 maanden bij ons alleen maar in een hoekje gezeten. Zij was eigenlijk niet te benaderen. Niet dat zij beet, maar zij was totaal in paniek als je naar haar toe liep. Tegen alle adviezen in, hebben wij onze Delly de eerste dag direct gewassen. Een hond dient -zoals men (BSIN) zei- eerst tot rust te komen, voordat ze de stress van een wasbeurt aankunnen. Maar Delly stonk zo hevig, zij had haar tepels op de grond hangen, ze was zwaar verwaarloosd en redelijk uitgeput.

Wij vonden het beter om haar toch maar direct te wassen:
– omdat Delly dan direct lekker schoon zou zijn (dat moet voor de hond toch ook prettig zijn);
– omdat Delly dan ook geen risico zou zijn voor de andere honden (hygiëne is erg belangrijk bij ons);
– omdat Delly dan alle stress maar direct had gehad (want het zou zo maar eens lang kunnen duren, voordat zij zich gerust voelt);
– omdat Delly ons vertrouwde en zij het juist fijn leek te vinden om gewassen te worden (anders hadden wij haar natuurlijk ook niet gewassen).

Het heeft wel 8 maanden geduurd voordat Delly uit haar schulp kwam en mensen meer ging vertrouwen. Bij visite kwam zij meer en meer naar buiten. Na een jaar leek Delly al redelijk gewend en kan zij nu een (redelijk) normale hond zijn. En Delly leerde constant bij en ontwikkelde zich tot bijna een normale hond. Uiteindelijk liep Delly zonder lijn met ons langs de beek en kwam zij naar mij toe als zij zich niet meer veilig voelde. Delly heeft ook onze Berner Chillroom nog leren kennen en ook daar voelde Delly zich helemaal op haar gemak.

Delly zou nooit een geheel normale hond worden (daarvoor was er teveel met haar gebeurd), maar Delly was voor ons één van de berner roedel en ik kon lezen en schrijven met haar. Ze was vrolijk, zij had echt enorm veel humor (verzamelde schoenen en tennisballen) en was op zijn tijd ook erg aanhankelijk. Het was een lieverd, een schat van een berner, die wij niet graag hadden willen missen. Delly leefde bij ons in alle vrijheid (die zij niet altijd helemaal aan kon) en ze wist dat wij haar in alle vrijheid lieten leven. Door de komst van haar grote vriendin Süssi, ook een BSIN fokteefje, is Delly uiteindelijk helemaal vrijer geworden. Süssi heeft Delly geleerd dat het leven ook mooi kan zijn. Delly heeft zich echt aan Süssi opgetrokken en dat was prachtig om te zien.

De dagelijkse massages die ik Delly gaf, leerde Delly dat er ook mensen zijn die lief voor haar wilden zijn. Van de massages werd zij rustig, zij kon er echt van genieten. Delly had natuurlijk nooit affectie gekend, had nooit een aai over haar bol gehad, Delly wist niet wat liefde was, dus dat alles heb ik met massages aan haar willen leren. Zij kon tijdens de massages ontspannen, zij genoot van de strelingen en zij vroeg zelfs om meer aaitjes (dan gaf zij een pootje). Delly kon enthousiast zijn als ik muziek draaide en op de muziek danste en vooral klapte (dan ging Delly springen als een kangoeroe). Datzelfde gedrag (van springen) toonde zij als we bijna gingen eten. Eten was voor Delly erg belangrijk, zij was dan ook de eerste die zich kwam melden dat het bijna tijd was ! Delly was onze knappert, ons wondertje en ik was dan ook super trots op Delly, dat zij van zwaar verwaarloosde berner tot een mooie dame was geworden. Het was een schat onze Del !

Delly leek een ijzersterke berner, echter in november 2014 kreeg zij ineens een vreemd hoestje. Allereerst dachten wij direct aan Kennelhoest, wat ook in eerste instantie door de dierenarts werd bevestigd. Twee anti-biotica kuren mochten echter niet baten. De kuur Prednison moest uitkomst bieden, de ontsteking zou hopelijk nu wel verdwijnen. Maar het hoesten werd erger en na de echo bleek snel dat zij een grote tumor had in haar buikje. Delly had kanker en zou niet lang meer te leven hebben. Wij waren vol ongeloof, omdat wij werkelijk dachten dat zij nog heel lang bij ons zou zijn. Delly stierf in december 2014 op 8,5 jarige leeftijd. Onze Delly, ons wondertje, is echt te snel van ons heengegaan, zij had nog een paar mooie jaren bij ons verdiend. Wij hielden zo erg van haar ! Mart en ik waren voor haar de grote beschermengeltjes, daarom was het ook zo zwaar toen wij haar toch moesten laten inslapen. Delly heeft een prachtig grafje gekregen, samen met de as van onze Thomas. We zullen haar nooit vergeten, onze grappige Delly.

Delly was de tweede berner kanjer in het jaar 2014, eerder dat jaar (februari) moesten wij ook al afscheid nemen van onze allergrootste lievelingsbeer Thomas, die nog maar net 6 jaar was geworden. Er zijn heel wat tranen gevloeid. Wij vergeten deze kanjers nooit meer en ergens weten wij dat zij op ons wachten als wij eenmaal aan diezelfde hemelpoort staan. Tot dan, lieve Delly (en Thomas).

Süssi

Süssi kwam ook als verwaarloosde berner vanuit België, via Duitsland, naar ons toe. Süssi was er zeker beter aan toe dan Delly destijds, maar ook Süssi had als fokteefje moeten dienen en er was voor Süssi ook nooit goed gezorgd. Süssi was veel socialer dan Delly, Suus had ook veel minder angsten dan Delly. Süssi leek zich dan ook veel sneller te kunnen aanpassen aan haar nieuwe situatie. Süssi was vanaf het allereerste begin heel erg aanhankelijk, wilde alleen maar bij je zijn. Tussen Suus en mij was er direct een grote klik.

En wat zijn wij blij dat Süssi bij ons is. Süssi is een aandoenlijke, tevreden en zeer lieve berner, die werkelijk mijn hart heeft gestolen. Zij is zo blij dat zij bij ons is en dat laat zij elke dag merken. Süssi heeft ons uitgekozen, het heeft zo moeten zijn. Zij was een goede vriendin van onze Delly geworden en zij heeft na de dood van onze Delly dan ook lang gerouwd. Süssi hangt inmiddels heel erg aan mij. Daar waar ik ben op het perceel, daar is ook Süssi. Dat maakt Suus dan ook zo aandoenlijk. Zij is altijd bij mij, dringt zich niet op (soms wel hoor), maar als zij er maar bij mag zijn. Het is een absolute lieverd.

Süssi heeft de laatste maanden wel steeds meer moeite met lopen, heeft daarvoor inmiddels al medicijnen (Cimalgex en Consequin DS), ondanks de problematiek met haar gewrichten en de toch wel echte vermoeidheid, zorgt zij ervoor dat zij altijd aanwezig is op het veld. Ondanks dat Süssi niet veel kan doen, wil zij wel altijd bij ons zijn. Zij zal dan ook geen dag overslaan, bij de roedel aanwezig te zijn, op het veld of tijdens de wandelingen langs de beek. Zij is een dappere berner, een vechter, zij geeft niet op. Er zit echt een kop op die meid, zij zal strijden voor haar leven. Een sterk karakter heeft Suus, daar valt niet aan te twijfelen. Ik geniet elke dag van deze lieve berner. Wij weten niet hoe lang Suus nog bij ons is, wij hopen nog heel lang, Suus zal altijd dankbaar zijn dat wij haar hebben opgevangen. Een zeer dankbare berner, met een heel bijzonder plekje in mijn (ons) hart.


'